Вітаю Вас Гість!
Середа, 26.07.2017, 15:50
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Категорії розділу

Пошук

Мапа гостей

Важливо

Адреса нашого сайту змінилась, прошу заходити до нас за адресою bratkozak.com.ua

Наша кнопка

Випадкове фото

Останні статті

Погода

Українська рейтингова система Український рейтинг TOP.TOPUA.NET

Каталог статей

Головна » Статті » Гумор

Варимо козацький куліш у дерев`яному казані
Від кулішу й ніг не поколишу
Що потрібно:
Ватага голодних і веселих козаків
Гарне чисте поле, полонина або галявина в лісі.
1 кашовар – кремезний і лисий (щоб ні одна волосинка не впала з голови), або Сашко Сокур
1 дерев`яний казан
1 велике багаття
1 купка великих гладких каменів (розміром з козацький кулак)
2 залізні кочерги (можна замінити підручними матеріалами але не бажано)
1 заладована козацька бойова гармата (калібром 48-60мм.)
1 велике дерев`яна ложка для помішування
Усе інше (сало, цибуля, часник, пшоно, спеції, овочі, м`ясо або гриби не обов`язково додавати бо ситий козак, то поганий боєць, але можна)
1 секретний інгредієнт
Водою ситий не будеш
 У велике багаття складаєте по черзі каміння, щоб гарно розпеклось, у казан добротними шматками кавалкуєте Сало. Коли камінь розжариться у вогні кидаєте його у казан, від його тепла Сало починає присмажуватись і коли камінь віддасть своє тепло, а з Сала стануть запашні Шкварки камінь витягуєте і закладаєте порізану цибулю, товчений часничок і другий розпечений камінь. Коли цибулька стане золотавою час спецій і м`яса або ж грибів. М`ясо в соці з  сала і цибульки буде купатись хвилин 15 (але треба добре помішувати щоб камінь не витягнути разом з пригорілими кусочками м`яса). Але якщо у вас куліш із грибами, то  гриби кидати невеликими порціями, підсолювати і чекати поки пустять сік, потім додавати наступну порцію і т.д.
 Воду вари, вода буде; пшоно вари - каша буде
 Гарно промите пшоно засипається в казан, коли м`ясо підтушушкується або гриби повністю пустять сік і присмажаться. Старанно перемішуєте куліш і докладаєте ще декілька розпечених каменів. Коли всі камені закінчаться, а куліш іще недовариться, готуємо важку артилерію. Ватага голодних козаків відтягує гармату на 250 метрів від казана. На полі і полонині це робити легко, а от якщо галявина у лісі буде маленькою, то можете залишитись голодними. Поки відтягують гармату, кашовар вливає у козацький куліш секретний інгредієнт. Так от гарматний має точно визначити кут нахилу гармати щоб ядро потрапило точнісінько у куліш. Кашовар злегка нахиляє дерев`яний казан і підпирає його ломакою, чимдуж тікає з лінії вогню, а гарматний наказує стріляти. От коли ядро попаде у куліш, зерно почне розварюватись, можна сідати до столу. Ядро витягується з казана першим і кладеться на середину столу «щоб відлякувати ворогів». На кожну порцію кулішу треба надавити часничку і накромсати зелені. Але першим має спробувати куліш отаман і дати добро - або варити кашовара, або гайда до столу.
 А де ж той хліб, що вчора з`їли?
Категорія: Гумор | Додав: Соломія (01.11.2009) | Автор: Соломія Іськів
Переглядів: 2029 | Коментарі: 1 | Теги: Козацький куліш, гумор, Казан, гармата, гармати, цікаве, байка, куліш у казані, козак, небелиця
Всього коментарів: 1
avatar
1
В кожнім жарті є доля жарту.

"За відсутності металевого посуду козаки ухитрялися варити собі страву в дерев'яних корцях, підкидаючи безупинно, один за одним у корець розжарені на вогні камені, доки не закипала налита в посудину вода." Боплан Г. "Опис України" (1650 рік)

avatar